Tudomány

Csak a reklámban segítenek a bifiduszok

gyogyszer-a-korhazban(960x640)(2).jpg (gyógyszer, kórház, )
gyogyszer-a-korhazban(960x640)(2).jpg (gyógyszer, kórház, )

Brit kutatók szerint hatástalanok a bérflórahelyreállítását ígérő készítmények. Legalábbis az idősebbeknél.

Évek óta hirdetik, hogy a laktobacilusokat és bifiduszbaktériumokat tartalmazó készítmények megóvnak az antibiotikumos kezelések okozta hasmenéstől, illetve helyreállítják a károsodott bélflórát. Brit kutatók egy nagy létszámú vizsgálatban azt mutatták ki, hogy hatástalanok ezek a készítmények.

A kutatásban háromezer, 65 évnél idősebb, antibiotikumkúrán átesett ember vett részt.

“Nem találtuk semmiféle jelét annak, hogy a többféle laktobacilus- és bifiduszbaktérium törzsét tartalmazó készítmények megelőznék az antibiotikumok vagy a Clostridium difficile (CDF) – az antibiotikumok túladagolásának eredményeként fellépő betegség – okozta hasmenést” – írta Stephen Allen, a Swanseai Egyetem munkatársa, a kutatócsoport vezetője a Lancet brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban.

A széles spektrumú antibiotikumok szedése után leggyakrabban a 65 év felettieknél alakul ki hasmenés (Antibiotic-associated Diarrhoea, AAD). Ha CDF okozza, az állapot életveszélyes lehet.

A tanulmány szerint az összefüggések egyelőre nem teljesen világosak. AAD-megelőző baktériumkészítményeket teszteltek már, azonban a korábbi kutatások többnyire egy központban, kevés résztvevővel történtek, és az adatok nem bizonyították kielégítően a gyógyszerek hatásosságát.

Az új tanulmányban a kutatók 17 420 brit kórházi ápolt közül választották ki azt a háromezer pácienst, akik szájon át vagy infúzióban kapott antibiotikum-kúrán estek át. Véletlenszerűen alkottak belőlük két csoportot. Az elsőbe tartozó 1493 beteg három héten át naponta egy kapszula baktériumkészítményt kapott. A másik csoport 1488 páciense placebókapszulát szedett ugyanennyi ideig. Végül 1470, illetve 1471 résztvevő adatait értékelték.

A két csoport között nem találtak jelentős különbséget: a bélflóra-baktériumokkal kezelt betegek 10,8 százalékánál, azaz 159 betegnél, a placebócsoport 10,4 százalékánál, azaz 153 alakult ki hasmenés. A lehetséges mellékhatások száma és súlyossága ugyancsak hasonló volt a két csoportnál.

A tanulmány szerint további kutatások szükségesek, hogy pontosabban megértsék az AAD kialakulásának okait és folyamatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik