Tudomány

Az ételek elárulják, kik laknak a hasadban

A bélbaktériumok megmondják, mit együnk, és amit megeszünk, meghatározza, milyen baktériumok kerülnek túlsúlyba beleinkben.

Az emberiség bélbaktériumai alapján nagyjából három csoportba osztható, attól függően melyik baktérium nemzetség uralkodik a belében: ez a három csoport a Bakteriod, a Ruminococcus vagy Prevotella.

Az enterotípus – bélbaktérium típus – nagyrészt életre szóló, sőt nem függ attól sem, hogy ki milyen rasszhoz tartozik vagy ki milyen nép tagja.

Egy új tanulmány azt is kiderítette, hogy a bélflóra is meghatározza mit eszünk szívesen, illetve a folyamat fordítva is működik, ha sokáig eszünk bizonyos ételeket a beleinkben élő baktériumok aránya megváltozik.

Azok az emberek, akik sok húst és telített zsírban gazdag ételeket fogyasztanak a Bakteriod csoportba tartoznak, akik rendszeresen isznak alkoholt a Ruminococcusba, akik a többszörösen telített zsírsavakat és a szénhidrátban gazdag ételeket kedvelik, azoknak a szervezetében a Prevotella baktérium van túlsúlyban.

A tudósok ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, diétázni nem olyan egyszerű, mint ahogy eddig gondolták: a bélbaktérium típusokon a menü módosításával csak hosszú távon lehet változtatni.

Önkénteseken folytatott kísérletek bebizonyították, nagyjából tíz nap kell ahhoz, hogy csekély elmozdulást tapasztaljanak a baktériumok összetételében az étrend változtatásának hatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik