Tudomány

A csíkosra festett lónak nem szívják a vérét

Brit kutatóknak kivételesen semmi közük ehhez a hírhez. Magyaroknak annál inkább.

A bögölyök elleni harcban meglepő fegyverhez folyamodtak német lótulajdonosok: zebracsíkokat festenek állataik hátára. Magyar és svéd kutatók tudományos bizonyítékai magyarázatot adhatnak arra, miért nem kedvelik a vérszívók a zebramintát.

A közösségi portálokon lovasok százai számolnak be az új védekezési taktika sikeréről. Képek tucatjait teszik közzé, mintákat és festékalapanyagokat ajánlanak egymásnak. A felhasználókat nem érdeklik a tudományos bizonyítékok, bejegyzéseikben és kommentárjaikban egyértelműen dicsérik a módszert. Van, aki állítja, a lefestett részeket kerülik a rovarok, viszont a festetlent továbbra is támadják. Útmutatót is összeállítottak kezdő lófestőknek, ezek szerint három perc alatt is elkészülhet a mű, csak egy a fontos, a csíkok függőlegesek legyenek, és világos szőrre sötét, sötétre világos festéket vigyenek föl.

Az április tréfának tűnő módszernek azonban lehet tudományos alapja is. Magyar és svéd kutatók kimutatták, hogy a zebrák szőrének kontrasztos mintázata valóban szolgálhatja a rovarok elleni védelmet. A Lundi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a bögölycsalogató anyaggal preparált papírt, ha csíkos mintájú, elkerülik a vérszívók. Sőt minél keskenyebbek a csíkok, annál hatásosabban tartja őket távol. “Arra következtettünk, hogy a zebrák vékonycsíkos mintázata azért alakult ki, hogy a legkevésbé se vonzza a böglyöket” – írták a tudósok tanulmányukban.

A pontos magyarázatot azonban még nem találták meg. A tudósok szerint lélektani oka is lehet a lovaikat befestő gazdáksikerélményének. Ha ugyanis fáradságos munkával egyszer bemázolták az állatot, valószínűleg sikeresebbnek fogják tartani a csíkok rovarelhárító hatását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik