Tudomány

A csíkosra festett lónak nem szívják a vérét

24.hu
24.hu

2013. 07. 26. 16:04

Brit kutatóknak kivételesen semmi közük ehhez a hírhez. Magyaroknak annál inkább.

Korábban a témában:

A bögölyök elleni harcban meglepő fegyverhez folyamodtak német lótulajdonosok: zebracsíkokat festenek állataik hátára. Magyar és svéd kutatók tudományos bizonyítékai magyarázatot adhatnak arra, miért nem kedvelik a vérszívók a zebramintát.

A közösségi portálokon lovasok százai számolnak be az új védekezési taktika sikeréről. Képek tucatjait teszik közzé, mintákat és festékalapanyagokat ajánlanak egymásnak. A felhasználókat nem érdeklik a tudományos bizonyítékok, bejegyzéseikben és kommentárjaikban egyértelműen dicsérik a módszert. Van, aki állítja, a lefestett részeket kerülik a rovarok, viszont a festetlent továbbra is támadják. Útmutatót is összeállítottak kezdő lófestőknek, ezek szerint három perc alatt is elkészülhet a mű, csak egy a fontos, a csíkok függőlegesek legyenek, és világos szőrre sötét, sötétre világos festéket vigyenek föl.

Az április tréfának tűnő módszernek azonban lehet tudományos alapja is. Magyar és svéd kutatók kimutatták, hogy a zebrák szőrének kontrasztos mintázata valóban szolgálhatja a rovarok elleni védelmet. A Lundi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a bögölycsalogató anyaggal preparált papírt, ha csíkos mintájú, elkerülik a vérszívók. Sőt minél keskenyebbek a csíkok, annál hatásosabban tartja őket távol. “Arra következtettünk, hogy a zebrák vékonycsíkos mintázata azért alakult ki, hogy a legkevésbé se vonzza a böglyöket” – írták a tudósok tanulmányukban.

A pontos magyarázatot azonban még nem találták meg. A tudósok szerint lélektani oka is lehet a lovaikat befestő gazdáksikerélményének. Ha ugyanis fáradságos munkával egyszer bemázolták az állatot, valószínűleg sikeresebbnek fogják tartani a csíkok rovarelhárító hatását is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.