Tudomány

Tizedik évét kezdi a marsjáró

Mars-Opportunity  (Mars, panorámakép, Opportunity )
Mars-Opportunity  (Mars, panorámakép, Opportunity )

A tavaly landolt Curiosity őse, a napelemes Opportunity hajnalban megkezdte a 92,5 naposra tervezett küldetésének 3288. napját.

Bár manapság inkább a hajmeresztően leszálló, a felszínen lézerrel pusztító és a tinik módjára magát fotózó Curiosity kalandjaival foglalkozunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy nem ez az első rover, amit az emberiség eljuttatott a vörös bolygóra. (És persze remélhetőleg nem is az utolsó.)

A mai nap hőse az Opportunity marsjáró, amely 2004. január 25-én, hazai idő szerint reggel 6 óra 5 perckor ért Marsot – három héttel „ikertestvére”, a Spirit sikeres leszállása után. S míg az utóbbiról a NASA 2011 májusában végleg lemondott, az Opportunity a mai napig dolgozik. Persze mindkét marsjáró előtt megemeljük kalapunkat, hiszen küldetésük időtartamát eredetileg három hónapban állapították meg.

Ehhez képest a napelemes Opportunity a mai nappal már kilenc teljes évet szolgált a Marson, s reményeink szerint a tizedikben is sikerrel folytatja tevékenységét. Egy hónapja például bizonyító erejű agyagásványokat talált.


A Curiosity (balra) és az Opportunity/Spirit (jobbra) (Fotó: NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik