Tudomány

Új adatforrás a Mars klímájáról

Az Opportunity agyagásványokat találhatott, melyek segítségével kiderülhet, hogy voltak-e valaha olyanok feltételek a bolygón, melyek lehetővé teszik az életet.

A NASA kutatói szerint a napenergiával működtetett hatkerekű rover agyagásványok nyomait fedezte fel a vörös bolygó déli féltekéjén lévő hatalmas kráter nyugati pereme mentén található kibúvásokban.

Az agyagásványok értékes információkkal szolgálhatnak a marsbeli klímáról. Tanulmányozásuk segíthet kideríteni a kutatóknak, hogy létezhettek-e valamikor a Marson olyan feltételek, amelyek lehetővé tették mikrobiális életformák kialakulását.

Az eredményeket az Amerikai Geofizikai Társaság (American Geophysical Union) San Franciscó-i találkozóján ismertették. Az Opportunity még jó pár hónapig a jelenlegi helyén marad, mielőtt egy délebbre fekvő terület felé venné az irányt, ahol várhatóan igazi agyagásvány-lelőhely várja. A rover 2004-ben landolt a Marson, és eredetileg három hónaposra tervezett küldetését a NASA többször meghosszabbította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik