Tudomány

Szökevény bolygót találtak

Van olyan planéta, amely egyetlen csillagot sem hajlandó körülkeringeni - persze az is lehet, hogy csak eltévedt.

Bármi is legyen a CFBDSIR2149 katalógusjelű bolygó magányának az oka, a csillagászok egyelőre még nem jöttek rá a trükkjére. A szökevényről azonban felvételt készíteni sem egyszerű, ugyanis kizárólag az infravörös tartományban látszik – és akkor is csak alig. A Hawaii-szigeteken található Canada-France-Hawaii teleszkóp fedezte fel, míg az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chilei nagyon nagy teleszkópja (Very Large Telescope – VLT) megerősítette az eredményeket.


CFBDSIR2149 – a kép közepén található sötétkék pötty az. (Fotó: ESO/P. Delorme)

A nagyjából 100 fényévre található bolygó csillagtalanság okozta láthatósági hátránya egyúttal a legnagyobb előnye is, hiszen a központi csillag erős fénye nélkül sokkal jobban megfigyelhető a planéta felszíne. S bár a cikk elején magányról írtunk, a csillagászok szerint 87 százalékos annak a valószínűsége, hogy a CFBDSIR2149 – bár nem kering körül semmit – nincs egyedül, hanem néhány fiatal csillaggal együtt közlekedik.

Amennyiben ez igaz, úgy a szökevény bolygó a Jupiter tömegének 4-7-szeresével rendelkezik, hőmérséklete nagyjából 430 Celsius-fokos, míg kora mindössze 50-120 millió évre tehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik