Tudomány

Digitális növényt hoztak létre

A Panasonic fotoszintetizáló rendszere növényekhez hasonló hatékonysággal alakítja át a szén-dioxidot szerves anyagokká.

Bár sokak számára úgy tűnhet, hogy a környezetünkben található, nem túl mozgékony zöld dolgok elsősorban a táj megszépítését szolgálják – legalábbis bolygónk súlyosbodó állapotából erre tudunk következtetni –, a mindent beborító növényzet egy ennél sokkal nemesebb célt szolgál: némi fény, tápanyagok és a fotoszintézisnek nevezett folyamat segítségével oxigénné és szerves anyagokká alakítja a szén-dioxidot. Tekintettel arra, hogy egyes tudósok szerint a Föld már allergiás a túl sok szén-dioxidra, ez elég fontos folyamatnak tűnik.

A túl sok szén-dioxid és a túl kevés növény – az emberek számára is létfontosságú – küzdelmébe technológiai vállalatok is besegítenének. Ezek közé tartozik a Panasonic is, amelynek legújabb, a napenergia átalakításáról és tárolásáról szóló nemzetközi konferencián bemutatott rendszere életképes megoldásnak tűnik.


(Fotó: Panasonic)

Ugyan maga a szerkezet nem hasonlít a növényekre, működése mégis hasonló – egy nitrid félvezetőn kívül vizet és fényt vet be annak érdekében, hogy a szén-dioxid (iparilag hasznosítható) hangyasavvá alakuljon. A Panasonic elmondása szerint ráadásul a növényekéhez hasonló, 0,2 százalékos az átalakítás hatékonysága – a kérdés már csak az, hogy mit kezdünk a sok hangyasavval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik