Tudomány

A szén-dioxid jó a növények kiszáradása ellen

Az éghajlat felmelegedésével a termőföldek kiszáradnak, de a szén-dioxid megemelkedett szintje segíthet abban, hogy a növények hatékonyabban hasznosítsák a vizet.

A felmelegedés és a megnövekedett szén-dioxid szint azt eredményezi, hogy ez a magas szén-dioxid szint kioltja a felmelegedés szárazságot okozó hatását – írták a Sydney Egyetem Feike Dijkstra vezette kutatói a Nature című tudományos folyóiratban.

Ismert, hogy a növekvő hőmérsékletek szárazságot okoznak, a növények több vizet párologtatnak el. De most már kutatás támasztja alá, hogy a növekvő szén-dioxid szint fokozza annak hatékonyságát, ahogy a növények felhasználják a vizet.

Amikor fotoszintézis során a növények szén-dioxidot vesznek magukhoz, kinyílnak sztómáik, és egyúttal vizet is vesztenek. Ha viszont a szén-dioxid szintje magas, a növényeknek nem kell sokáig nyitva tartaniuk pórusaikat, vagyis kevesebb víztől válnak meg.

Az ausztrál egyetem kutatóinak vizsgálódása a legutóbbi azon kutatások sorában, amelyek a felmelegedés és a megnövekedett szén-dioxid szint együttes hatásait térképezik fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik