Tudomány

Hazaindult az utolsó űrsikló

Befejezte utolsó küldetését, és a Nemzetközi Űrállomásról elindult vissza a Földre kedd reggel az amerikai Atlantis űrsikló.

Az Atlantis – fedélzetén négy amerikai űrhajóssal – a tervek szerint csütörtökön landol a floridai Kennedy űrközpontban. Hazatérésével lezárul a 30 éves amerikai Space Shuttle űrrepülőgép-program.

Az utolsó űrsiklót július 8-án magyar idő szerint 17:29 perckor lőtték fel, szintén a Kennedy űrközpontból. A vele utazó asztronauták küldetését a következőkben határozták meg: utánpótlás szállítása a nemzetközi űrállomásra a Raffaello többcélú szállítómodul belsejében.

Az utánpótlás átrakodásán felül asztronautái az űrállomás belsejéből segítették az űrállomás személyzetének űrsétáját július 13-án. Az űrséta során egy tavaly meghibásodott hűtőrendszeri szivattyúmodult helyeztek vissza az űrrepülő rakterébe.

Az űrsikló ma kapcsolódott le a Nemzetközi Űrállomásról.

Az Atlantis mostani útja az amerikai űrkutatási hivatalnak, a NASA-nak a 135. és egyben utolsó űrsiklómissziója. Azért indítottak csak négy űrhajóst az űrállomásra, mivel vészhelyzet esetén már nem küldhetnek a bajba jutott űrhajósok kimentésére egy másik űrsiklót. Ilyen kis létszámú legénység legutóbb 28 éve utazott űrrepülőgépen, azóta 6-7 fős volt a személyzet.

A NASA hétfőn egy nappal meghosszabbította az eredetileg 12 naposra tervezett missziót, így az Atlantis július 21-én száll le a floridai Kennedy Űrközpontban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik