Tudomány

Sikeresen landolt a titkos űrsikló

Visszatért a földre az amerikai légierő X-37B jelű pilóta nélküli űrrepülőgépe, amelyet április végén juttattak fel a világűrbe ismeretlen céllal.

Az eszköz, amelyről máig nagyon keveset tudni, helyi idő szerint a kora hajnali órákban szállt le robotpilóta irányításával a kaliforniai Vandenberg légitámaszponton.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űrsiklóira megszólalásig hasonlító, de azoknál kisebb méretű, pilóta nélküli repülőgépet egy Atlas 5-ös rakétával juttatták Föld körüli pályára.

Az X-37B az amerikai hadsereg egyik legtitkosabb fejlesztése; csak annyit lehet tudni róla, hogy 270 napig képes keringeni a világűrben, de hogy mire használják, azt pontosan nem közölték. Az amerikai légierő a felbocsátáskor közelebbről meg nem határozott irányítási és navigációs teszteket említett.

A Boeing cég Phantom Works üzeme által előállított repülő 5 tonnás, 8,9 méter hosszú és 2,9 méter magas, a szárnyak fesztávolsága 4,5 méter, vagyis a gép nagyjából negyedakkora, mint az űrsiklók. Farkán nem egy függőleges, hanem két ferde vezérsík van, rakterében több kisebb műholdat képes szállítani.

ÍGY SZÁLL FEL ÉS LE AZ X-37B:

AJÁNLOTT LINKEK:

X-37 űrrepülők (Wikipedia)

Lassan visszatér az X-37B? (Űrvilág)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik