Tudomány

Kezdődik a fekete lyukak vadászata

Ughy Márton

2012. 06. 14. 08:58

Sikeresen felbocsátották a NASA legújabb röntgencsillagászati űrteleszkópját - a NuSTAR a rejtélyes kozmikus objektumok kutatására specializálódott.

Korábban a témában:

A 165 millió dolláros NuSTAR-t (Nuclear Spectroscopic Telescope Array, vagyis Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrácsot) egy Pegasus XL hordozórakétán juttatták pályára – magát a rakétát (a röntgencsillagászati műholddal együtt) egy L-1011 Stargazer repülőgép vitte fel a a Marshall-szigeteki Kwajalein atollról körülbelül 12 kilométeres magasságba.

NuSTAR (nustar, űrteleszkóp, )
A NuSTAR, hátterében a Chandra felvétele a galaktikus középpontról.
(Fotó: NASA)

Az 550 kilométeres magasságban keringő NuSTAR mostantól fekete lyukakra és egyéb egzotikus röntgenforrásokra vadászik. A röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi tartományában lévő, úgynevezett kemény röntgensugárzási forrásokat keresi majd, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek a fekete lyukak, valamint azt, hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra.

Az űrteleszkóp a fekete lyukak legbelsőbb régióit vizsgálja, ahol a forró anyag csaknem a fény sebességére gyorsul fel – ez bocsátja ki a vizsgálatok alapját képező, nagyenergiájú röntgensugárzást. A NuSTAR a szupernóvák maradványait is kutatja, valamint megfigyeli az aktív galaxismagok szélsőséges környezetét.

A csillagászok várakozásai szerint az új űrteleszkóp felvételei tízszer élesebbek lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászati műholdak képei.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.