Tudomány
hubble-felvétel (hubble-felvétel, galaxis)

A titkos űrügynökség ajándéka

Ughy Márton

2012. 06. 06. 13:00

A NASA-nak jutott az a két űrteleszkóp, ami a kémeknek már nem kell - eddig raktárban porosodtak, pedig százszor erősebbek, mint a Hubble.

Korábban a témában:

A NASA már egy ideje dolgozik a korosodó, számos nagyjavításon átesett Hubble lecserélésén. Az utódnak szánt James Webb űrteleszkóppal a legnagyobb probléma az, hogy még kész sincs, máris két és félszer annyiba kerül, mint az eredetileg tervezett összeg. Magyarul a NASA nincs könnyű helyzetben.

Ehhez képest most kiderült, hogy az Egyesült Államokban működő Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO – National Reconnaissance Office) New York-i raktárában egyből két, használaton kívüli teleszkóp is porosodik – a felderítők nagyvonalúságát jelzi, hogy ezeket a NASA megkapta ingyen és bérmentve.

Az esetben az a legmegdöbbentőbb, hogy az NRO-1 és NRO-2 százszor nagyobb felbontási képességgel bír, mint a NASA űrteleszkópja, ugyanis esetükben a (Hubble-hoz hasonló) 2,4 méter átmérőjű tükör működését egy másodlagos tükör is kiegészíti.

A titkos ügynökség egyébként az amerikai kormányzat számára kémműholdakat készít és üzemeltet – gyakorlatilag a NASA titkos változatáról van szó, amely a csillagok helyett a Föld felszínét kémleli. Arról természetesen nem tudni, hogy eddig mire használták a “forgalomból kivont” két teleszkópot, azonban az embernek akaratlanul is eszébe jut: ha a titkos ügynökségnek ezekre már nincs szüksége, jelenleg milyen hatékonyságú eszközöket működtethet?

A csillagászok természetesen szívesen fogadták az ajándékot, azonban üröm az örömben, hogy egyelőre nincs erőforrás elkülönítve az “ex-kémteleszkópok” pályára állítására és működtetésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.