Tudomány

Egy irányba néztek az űrteleszkópok

A Szélkerék-galaxisról készített egyszerre felvételeket a NASA négy űrteleszkópja az infravörös, az ultraibolya, a látható fény, valamint a röntgentartományban.

A Messier 101 vagy NGC 5457 katalógusjelű csillagváros 21 millió fényévre van a Földtől a Nagy Medve csillagképben. A Tejútrendszernél körülbelül 70 százalékkal nagyobb, átmérője 170 ezer fényévvel egyenlő. A képek tanúsága szerint az ifjú és idős csillagok egyenletesen oszlanak el a Szélkerék-galaxis spirálkarjai mentén.


Ilyen felvételekkel lehet a fény különböző tartományában látható struktúrákat összehasonlítani
(Fotó: NASA)

A képeken látható vörös régiókat a Spitzer infravörös űrteleszkóp észlelte, az élénk színt a por és a felhevített gázok biztosítják, amelyek mögött csillagembriók rejtőznek. A sárga komponenst a látható fény tartományában működő Hubble szolgáltatta a felvételekhez. A kék régiókat a GALEX adta az összképhez, amely az ibolyántúli tartományban vizsgálja az égboltot – e régióban találhatók a fiatal, forró, alig egymillió éves csillagok. A legforróbb, lilás színű régiókat pedig a Chandra röntgencsillagászati műhold kapta lencsevégre, amely a felrobbant csillagok által kibocsátott röntgensugarakat, valamint a fekete lyukak körül örvénylő forró gázokat és anyagokat észlelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik