Tudomány

Hang alapján laknak a rákok

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 06. 07. 11:00

Új-zélandi biológusok szerint a fiatal rákok Ideális élőhelyüket a zajok alapján azonosítják a tengerben.

Korábban a témában:

Az ízeltlábúak különböző lárvastádiumokon mennek keresztül szabadon úszkálva a tengerben. Csak az utolsó, úgynevezett megalopa stádiumban süllyednek le a tengerfenékre – legjobb esetben olyan helyen, ahol ideálisak számukra az életkörülmények.

Jenni Stanley, az Aucklandi Egyetem kutatója és kollégái most kimutatták, hogy a tengeri zajok nagy szerepet játszanak abban, miként találnak rá az állatok végleges otthonukra. Kísérletükben öt különböző rákfaj megalopa lárváit helyezték egyesével apró, zárt tartályokba, majd azokat egy akváriumba. Az akváriumokban különböző vízi zajokat keltettek.

A hűvösebb éghajlatok rákfajai, amelyek kifejlett egyedei sziklák és nagy moszatok között élnek, elsősorban az ilyen jellegű partszakaszok zajaira reagáltak, míg a trópusi rákfajok, amelyek korallok közt élnek, az azokra jellemző zajokra válaszoltak különösen gyorsan.

Ez arról tanúskodik, hogy a vízben hallható zajok nemcsak azt árulják el az állatoknak, hogy partközelben úsznak, hanem a környezet alkalmasságáról is közölnek információt. Mivel mind az öt faj lárvái reagáltak későbbi élőhelyük zajaira, a kutatók azt valószínűsítik, hogy e képesség széles körűen elterjedt a rákok között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.