Tudomány

Szörnyrákot fogtak Tasmániában

Claude, a tinédzser tasmániai óriásrák majdnem fél méter és közel tíz kilót nyom.

Fotó: BNPS/Daily Mail

A hihetetlen rák április végén a haláltól menekült meg, amikor Ausztráliában egy halász megkegyelmezett az életének és inkább a brit tengerbiológusoknak adományozta.

Claude miután több száz méteres mélységből a felszínre került 29 órás repülőutat tett meg Ausztráliától Európáig. A tengerbiológusok szerint megérte annyira különleges lény, hogy megérte a fél világon át szállítani.

Jelenleg ő a legnagyobb rák az Egyesült Királyságban, százszor nagyobb mint bármelyik brit tengerparti rákféle. Ráadásul Claude még növekedésben van. Felnőttként akár a 13 kilót és a fél méteres hosszúságot is elérheti.

A különleges királyrákot a kutatók a Weymouthi Tengerbiológiai Központ háromszor két méteres akváriumába költöztették. Étrendje a rákok körében ínyencnek számít: makrélán és kockára vágott tintahalon él.

TASMÁNIAI ÓRIÁSRÁK

A tasmániai óriás tarisznyarák latinul a Pseudocarnicus gigas, az ausztráliai kontinenstalapzaton él 140-270 méteres mélységben. Az egyik legnagyobb rákféle a világon. Egy felnőtt példány tömege a 13 kilót és a 46 centimétert is elérheto. A nőstények héjának színe megváltozik, amikor szaporodnak. 1992 óta halászható a tasmán vizeken, de az évi kifogható mennyiség korlátozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik