Tech

Rákból készítettek számítógépet

Apró rákok működtetik a japán és angol tudósok alternatív számítógépét.

Amikor arról írtunk, hogy sósan jobb a számítógép, csupán egy frappánsnak szánt címadásról volt szó, azonban mi sem gondoltuk volna, hogy lesz olyan őrült tudós – ráadásul egy egész csoport -, aki nem tanulta meg, hogy nem játszunk az étellel, és élő rákokból készít számítógépet.

A kutatócsapat ráadásul sikerrel járt, a rákrajokkal képesek voltak az ÉS, a VAGY és a NEM logikai alapműveleteket elvégezni. De hogy mire jó, ha a rövidfarkú rákok alrendágába tartozó Mictyris guinotae egyedek rajai alkotják a “számítógép” lelkét?


Valószínűleg nem ez lesz a jövő számítógépe. (Fotó: Gizmodo)

Nos, a kísérletből készült tanulmányt jegyző Yukio-Pegio Gunji, Yuta Nishiyama és Andrew Adamatzky arra volt kíváncsi, hogy egy korábbi, biliárdgolyókra épülő számítási modellt meg tudnak-e valósítani rákrajokkal, hogy ezzel is bővítsék az alternatív számítástechnika világát – ide tartozik az optikai-, kvantum-, biológiai-, genetikai- és molekuláris számítástechnika is, vagyis egy el nem hanyagolható, bár a jelenben valóban kevés gyakorlati haszonnal bíró területről van szó.

A kutatók először csak szimulációkat végeztek, később azonban negyven egyedből álló rajokat eresztettek a rendszerbe és (ragadozó madarakra emlékeztető) árnyékokkal vették rá arra az “információhordozókat”, hogy “működjenek”. A kutatók a Technology Review-nek nyilatkoztak arról, hogy a rákok az elvártnak megfelelően teljesítettek – mikor két rákraj találkozott a zárt térben, a rajok egyesültek és korábbi irányaik összegében folytatták közösen útjukat. Magyarul elvileg létezhetne “rákalapú” számítógép.

A kutatók a tanulmány végén megjegyezték, hogy a rákok a kísérletek során kifejezetten jól voltak tartva és a tudománynak tett szolgálatuk után visszatérhettek természetes környezetükbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!