Tudomány

Vízbolygót talált a Hubble

Új típusú bolygót, egy párás vízi világot fedeztek fel - a GJ1214b katalógusjelű planéta nagyobb, mint a Föld.

A bolygót először még 2009-ben figyelték meg a Hubble segítségével, de csak most sikerült megismerni összetételét és légkörét.

Zachory Berta, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ kutatója szerint a “GJ1214b egyetlen eddig megismert bolygóra sem hasonlít, mivel tömegének hatalmas részét víz teszi ki“.

A Földtől mindössze 40 fényévnyire található bolygó a szuperföldekhez tartozik, mivel átmérője 2,7-szer haladja meg a Földét, a tömege pedig hétszer nagyobb. Egy vörös törpe körül kering 2 millió kilométeres távolságra – 38 óránként kerüli meg csillagát és felszínén a hőmérséklet eléri a 230 Celsius-fokot. Közelsége miatt már most tudni, hogy elsőszámú célpontja lesz a további kutatásoknak, például a NASA James Webb-űrteleszkópjának, amelyet a tervek szerint 2018-ban lőnek fel.

Zachory Berta kutatócsoportjával a Hubble széles látószögű kameráját használták vizsgálataikhoz. Mivel ismerték a bolygó tömegét és méretét, kiszámolták sűrűségét, amely mindössze 2 gramm köbcentiméterként – a Föld sűrűsége 5,5, a vízé pedig 1 gramm köbcentiméterként.

Ebből arra következtettek, hogy a GJ1214b-n sokkal több a víz és sokkal kevesebb a kőzet, mint a Földön – az idegen világ belső szerkezete is jelentősen különbözhet a Földétől. Berta elmondása szerint a magas hőmérsékletnek és a magas nyomásnak köszönhetően egzotikus anyagok képződhettek. “Forró jég, vagy szuperfolyékony víz, ami teljesen különbözik a mi tapasztalatainktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik