Tudomány

Megtalálták a galaxisunk “ikertestvérét”

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 07. 11:23

A Hubble űrteleszkóp kapta lencsevégre a Tejútrendszer párját.

Korábban a témában:

A színpompás felvételen az NGC 1073 katalógusjelű spirálgalaxis látható, amely a Cethal (Cetus) csillagképben, 55 millió fényévnyire van a Földtől.

NGC-1073-galaxis(430x286).png (NGC 1073, galaxis, )
(Fotó: NASA/ESA)

A csillagászok szerint a felvétel azért érdekes, mert a Tejútrendszert csak belülről figyelhetjük meg, míg az NGC 1073 lehetőséget biztosít a “külső” megfigyelésre is.

A Hubble felvételén látható egy “érdes” gyűrű, amely a galaxist öleli körül, a képződményt a születőben lévő csillagok alkotják. A gyűrű belsejében egy fényes röntgenforrás ragyog: az IXO 5 katalógusjelű képződmény nagy valószínűséggel egy kettős rendszer, amelyet egymás körül keringő csillag és fekete lyuk alkot.

A felvétel felső részében több, vöröses árnyalatú objektum látható, ezek mindegyike távoli galaxis, amelyek lényegesen messzebb vannak a Földtől, mint az NGC 1073.

NGC 1073 galaxis

A küllős spirálgalaxisok családjába tartozik, amelyekben a mag egy egyenes, csillagokból és csillagközi anyagból álló struktúra, a küllő közepén van. A spirálkarok a küllő végeitől indulnak.

A küllő a feltételezések szerint a galaxisok korosodásával alakul ki, mivel a világegyetem korai szakaszából származó, igen távoli és halovány csillagvárosok négyötöde nem rendelkeznek ilyen struktúrával. Ugyanakkor a “jelenkori” spirálgalaxisok kétharmada már küllős.

Ezt az elméletet támasztja alá az a tény is, hogy általában a küllővel rendelkező galaxisok zsúfolva vannak idősebb, vöröses színben látható csillagokkal, és kevesebb közöttük az olyan galaxis, amelyben kéken világító, forró, fiatal csillagok lakoznak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.