Tudomány

Az univerzum megfejtését segítheti az ősi csillagrobbanás

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 01. 16. 08:42

Amerikai csillagászok fedezték fel a legtávolabbi 1a típusú szupernóvát, ami az SN Primo nevet kapta.

Korábban a témában:


Forrás: NASA

A kutatók a Hubble-űrteleszkóp széles látószögű kamerájának segítségével nyolc hónapon át figyelték meg a 9 milliárd fényévnyire lévő szupernóvát az infravöröshöz közeli tartományban. A kutatócsoport vezetője, Adam G. Riess csillagász 2011-ben megosztott fizikai Nobel-díjban részesült a táguló világegyetemmel kapcsolatos kutatásaiért, melyeket az ilyen típusú szupernóvák megfigyelése is előremozdít majd.

Elmondása szerint a látható fény tartományában már minden lehetségest elértünk a szupernóva-kutatásokban, az infravörös tartomány viszont rengeteg lehetőséget kínál, amelyek kiaknázását épp csak megkezdtük.

Steve Rodney, a Johns Hopkins Egyetem egy másik csillagásza pedig arra mutatott rá, hogy amennyiben a korai univerzumból származó 1a típusú szupernóva különbözik a jelenkori csillagrobbanásoktól, e különbözőségek révén a tudósok többet megtudhatnak a sötét energia természetéről is.

Mi az, hogy 1a szupernóva?

Az 1a típusú szupernóvákat standard gyertyáknak is szokták hívni, mert roppant világos irányfényként szolgálnak a tudósok számára – valószínűleg egy-egy fehér törpe omlik össze, robban szét.

A robbanás feltételei ugyanolyanok, ezért egy-egy ilyen esemény láttán a csillagászok össze tudják egymással vetni őket, és képesek meghatározni, hogy egyik a másikhoz képest milyen messze van.

A robbanás tulajdonságaiból kiindulva meg lehet ugyanis határozni, hogy milyen messze történt és így következtetni az univerzum tágulására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.