Tudomány

Az űrbe megyünk bányászni

A kedden bemutatkozott Planetary Resources szerint a Föld kimerülő erőforrásait a közelben elhaladó aszteroidák készleteivel kéne kiegészíteni.

A három éve létrehozott vállalat alapítói már önmagukban garantálják, hogy senki ne gondolja viccnek a céget: a társaságban többek között megtalálható Larry Page, a Google atyja, Eric Schmidt, a Google igazgatótanácsának elnöke, James Cameron Oscar-díjas filmrendező, ifjabb Ross Perot texasi milliárdos, Charles Simonyi, a magyar származású amerikai milliárdos szoftverfejlesztő, kétszeres űrturista. Csupa sikeres és roppant gazdag ember.

A Planetary Resources becslése szerint körülbelül 1500 kisbolygó “fordul meg” a Föld közelében, ezek jó célpontjai lehetnek a bányászatnak. Eric Anderson társalapító, a cég alelnöke szerint az aszteroidák 10 százaléka tartalmaz értékes ásványokat és vizet.

A cég keddi bejelentése szerint a terv rendkívül olcsó robotűrhajók fejlesztése és értékesítése. Ezek ára a jelenlegi, több százmillió dollárra rúgó űrmissziók költségének tizede-százada lesz. Tervezik optikai lézerkommunikációs eszközök kifejlesztését is, amelyek kiválthatják az űrhajók nagy rádióantennáit.

Első lépésként, a társaság másfél-két éven belül felbocsátja a tervezett űrteleszkóp-sorozat első példányát. Ezek az olcsó, kevesebb, mint 10 millió dollárba kerülő kis távcsövek vadásznak majd az ásványokban gazdag aszteroidákra. A következő szakasz a cég reményei szerint legkésőbb tíz éven belül kezdődhet meg: az aszteroidák nyersanyag-kincseinek kiaknázása.

S bár a magunk részéről már tegnapelőtt is csak arra voltunk kíváncsiak, hogy hol lehet űrbányásznak jelentkezni, nem mindenki osztozik lelkesedésünkön. Egyes szakértők szkeptikusak a tervekkel kapcsolatban: bonyolultnak, merésznek és rendkívül drágának neveznek. Véleményünk szerint az alapítók nem a mában gondolkodnak, hanem pontosan látják a fejlődés hihetetlen ütemét – korunk technológiája olyan dolgokra tesz minket képessé, amely néhány évtizeddel ezelőtt lehetetlennek tűnt, ráadásul a fejlődés azóta csak gyorsult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik