Tudomány

Űrbányászatra készülnek a leggazdagabbak

Néhány éven belül az aszteroidák nyersanyagaival gazdagítanák az emberiséget.

Arról már korábban írtunk, hogy például a Holdon ki bányászhat, de kedden egy maréknyi milliárdos (és a NASA egykori tudósai) bemutatják a Planetary Resources (Földi Erőforrások) névre hallgató vállalatot, amely az emberiség történetének első aszteroidák bányászására szakosodott cége. Ha minden jól megy, “dollármilliárdokkal növelik a bolygó GDP-jét” és “segítik bebiztosítani az emberiség jólétét”.

Évtizedek óta hangoztatjuk, hogy a bolygó erőforrásai végesek, vagyis nem teljesen ésszerűtlen egyéb források után nézni. Annak ellenére, hogy olyan nevek állnak az ötlet mögött, mint Larry Page és Eric Schmidt, a Google alapítója és egykori vezérigazgatója, James Cameron, a Titanic és az Avatar alkotója, és Charles Simonyi szoftverfejlesztő és űrturista, a legnagyobb kérdés az, hogy van-e a világon annyi pénz, hogy ez már manapság megvalósítható legyen. Persze az aszteroidabányászathoz nem kell a kisbolygóövig utazni (és vissza), hiszen elég sok téved a Föld (akár közvetlen) közelébe.

Annyi biztos, hogy a téma nagyon izgalmas, és remélhetőleg a keddi sajtótájékoztatón a végrehajtás tervei is nyilvánosságra kerülnek. Nekünk egyetlen kérdésünk lenne: hol lehet űrbányásznak jelentkezni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik