Tudomány

Plazmával a kórokozók ellen

A hőre és az antibiotikumokra rezisztens baktériumoknak sincs esélye egy nemzetközi kutatócsoport plazmalámpájával szemben.

Műtéti eszközök csíramentesítésére most is használnak forró plazmasterilizálókat, ezek azonban drágák, szekrény méretűek és magas hőmérsékleten működnek, de még az alacsonyabb hőmérsékleten üzemelő berendezések is külső erőforrást és gázellátást igényelnek működésükhöz.

Az ausztrál, kínai és hongkongi kutatók fejlesztése azonban egyetlen 12 voltos elemmel működik, a rúdlámpa ionizált gázrészecskékből álló sugarat lövell a kiválasztott felületre, így pusztítja el az ott jelen lévő kórokozókat.

Találmányuk hatékonyságát bizonyítandó, a tudósok az Enterococcus faecalis nevű baktériumon tesztelték készüléküket – a fogászati műtéteknél előforduló kórokozó ellenáll a hőkezelésnek és rezisztens az antibiotikumokkal szemben. Ken Ostrikov, az ausztráliai Plasma Nanoscience Centre munkatársának elmondása szerint épp azért választottak ilyen szélsőséges példát, hogy demonstrálják, a plazmafény még szobahőmérsékleten is működik.

A fejlesztők célja egy olyan egyszerű készülék, amellyel tiszta víz és gyógyszerek hiányában is gyorsan csíramentesíthető egy felület. Azt, hogy miként éri el baktériumölő hatását a plazma, pontosan nem tudják a kutatók. Feltételezik, hogy reakcióba lép a levegőben lévő molekulákkal, és ennek során fertőtlenítő hatású ózon keletkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik