Tudomány

A fogyás titkát évezredes széklet rejtheti

Egyes tudósok szerint meghatározó, hogy a klórozott víz és az antibiotikumok miatt a modern kori ember bélflórája jelentősen megváltozott.

Cecil Lewis és kutatócsoportja a közeljövőben bejárja Észak- és Dél-Amerikát, hogy a több ezer éves múmiák belei között bakteriális DNS-mintákra vadásszon. Hogy miért? Nos, ő is azon tudósok közé tartozik, akik szerint a klórozott víz és az antibiotikumok – bár összességében javították az ember életkörülményeit – nem várt és kellemetlen mellékhatásokkal jártak.

A tudósok szerint “fontos feltárni az antibiotikumok és az elhízottság közötti kapcsolatot”, mivel az emberek túl sokat és rosszul használják, bizonyítottan károsíthatja a bélflórát, ráadásul korábbi kutatások szerint is hízáshoz vezethet.

Magyarul a fogyás és normális testsúly megtartásának titka háromezer éves baktériumok feltámasztása és ismételt megtelepítése lehet – igaz, maga Cecil Lewis szerint is korai lenne még konkrét következtetéseket levonni.

A magunk részéről nem biztos, hogy ki tudjuk várni, míg kiderül, hogy valóban hatékony-e az “ókori baci-terápia”, és lehet, hogy a jó öreg “kevesebb kaja, több mozgás”-módszerhez nyúlunk a strandszezon előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik