Tudomány

Az erszényesnyúl hozhatja a tojást Ausztráliában

A helyi természetvédők ugyanis azt szorgalmazzák, hogy a húsvéti nyuszi munkáját az erszényesnyúl vegye át.

A kontinensnyi országban honos erszényesnyúl hosszú füleivel, selymes bundájával, hosszúkás pofájával és a kenguruéhoz hasonló erszényével tűnik ki. A különös faj azonban veszélyben forog: mára alig hatszáz egyede maradt a vadonban, élőhelyét az Ausztráliában amúgy nem honos nyulak sajátítják ki.


Van olyan aranyos, mint a húsvéti nyuszi? (Fotó: Wikipédia)

Állatvédők most azzal szeretnék az erszényesnyúlra terelni a figyelmet, hogy száműzik a forgalomból a hagyományos húsvéti nyulat. Mike Drinkwater, a sydney-i vadasparkban élő erszényesnyulakért felelős szakember a nyulakat a pestishez hasonlítja. “Az erszényesnyúl gyönyörű, őshonos állat, amely küzd a megmaradásért. Veszélyeztetett, ezért fontos, hogy mindannyian megtegyük, ami módunkban áll, és segítsünk rajta.

A kezdeményezésnek hála Ausztrália-szerte csokoládéból készült húsvéti erszényesnyulak kerültek a boltok kirakataiba. A legnagyobb ausztrál tulajdonban lévő csokigyár, a Darrell Lea – amely támogatja az erszényesnyúl szaporítását célzó programokat – felvetette a kérdést, miért vásárolna bárki is hagyományos csokoládé nyuszit, ha helyette kaphatna csokoládé erszényesnyulat is.

Nos?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik