Tudomány

Elefánt és orrszarvú Ausztráliában?

Nemcsak a kenguruk és koalák, hanem az elefántok és orrszarvúk hazája is lehet Ausztrália: segítségükkel akarják visszaszorítani a fenyérfüvet.

Egy ausztrál kutató a vastagbőrűek segítségével akarja megakadályozni az eredetileg a trópusokról származó, gyorsan terjedő fenyérfű (Andropogon ischaemum) további burjánzását. David Bowman, a Tasmániai Egyetem biológusa szerint míg a fenyérfű a kis állatoknak túl nagy és robusztus, addig az elefántok és orrszarvúk számára remek táplálék.

Tanulmányában kifejti véleményét, miszerint a fenyérfüvek egyik fajtája is felelős a kontinens északi részére jellemző bozóttüzekért. Kiirtásukhoz vagy kémiai segítséget kell igénybe venni, vagy fel kell szántani teljesen a területet. Ezzel viszont az őshonos állatok otthonát is megsemmisítik.

A vastagbőrűek bevetésével ráadásul az állatok védelméért is sokat tehetnek, hiszen az elefántok és orrszarvúk természetes afrikai életterét jelentősen veszélyeztetik a vadorzók.

Bowman tisztában van azzal, hogy a múltban a mesterségesen betelepített élőlények gondokat okoztak a befogadó ökorendszerekben, ezért a betelepített állatokat szigorú ellenőrzések alá vetné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik