Tudomány

Kisdiákok készítettek fotókat a Holdról a NASA-nak

Közzétette a Hold körül keringő két GRAIL űrszonda egyike által készített első "diákfotókat" az égitest felszínéről az amerikai űrkutatási hivatal. A képek érdekessége, hogy úgy készültek, hogy negyedikes diákok "vezérelték" az űrszondán lévő kamerát.

Az egyik GRAIL összesen öt tucatnyi “diákfotót” küldött el a Földre. A MoonKAM nevű szerkezettel készült látképek között olyan is van, amely a Holdnak a Földtől távol eső oldalát ábrázolja. A fotók március 15. és 17. között készültek, és a héten érkeztek meg a planétánkra.

A montanai általános iskolásoknak egy Sally Ride, a világűrben járt első amerikai nő vezette projekt keretében nyílt alkalmuk arra, hogy az űrszonda olyan felvételeket készítsen a Holdról, amelynek “célpontjait” a diákok jelölték ki.


Forrás: images.moonkam.ucsd.edu/main.php

A NASA iker űrszondái, a GRAIL I és a GRAIL II újévkor álltak Hold körüli pályára, küldetésük, hogy tanulmányozzák az égitest gravitációs mezőjét.

A küldetés “nem kritikus” részében kiválasztott diákok lehetőséget kapnak arra, hogy kijelöljék a kamera célpontját. Mindkét űrszondán van MoonKAM, a szerkezeteket összesen 52 ország mintegy 2700 diákja használhatja.

A montanai diákok a NASA által támogatott versenyen nyerték el a lehetőséget. A versenyt a két űrszonda átkeresztelésre írták ki. A győztes pályázatnak köszönhetően a GRAIL I és II a Ebb és a Flow nevet kapja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik