Tudomány

A sötét oldalon jártak a NASA ikrei

Ughy Márton

2012. 02. 02. 12:00

Bár a GRAIL-műholdakat a Hold gravitációs terének vizsgálatára küldték fel, mi elsősorban a gyönyörű felvételeknek örülhetünk.

Korábban a témában:

Amíg az emberiség nagy része megpróbált kijózanodni a szilveszteri mulatság után, addig a szeptemberben útnak indított Ebb és Flow (magyarul Apály és Dagály) sikeresen pályára állt. A két, mosógép méretű műhold arra hivatott, hogy precízen feltérképezze a Hold gravitációs mezejét, ami égi kísérőnk belső felépítésébe és a Naprendszer keletkezésének körülményeibe enged majd betekintést.

A NASA tisztában volt azzal, hogy ez némileg elvont és megfoghatatlan, ezért mindkét műholdat ellátta kamerával is és létrehozta a MoonKAM programot, amellyel a gimnazistákat célozzák meg. Sajnos a program (egyelőre) nem nyilvános, azonban a regisztrált osztályok – elméletileg itthonról is lehet jelentkezni – folyamatos, képes frissítéseket kapnak a műholdak tevékenységéről.

A legjobb szolgáltatásnak mégis az tűnik, mellyel az osztályok meghatározott helyekről igényelhetnek fényképeket, a műholdak pedig – ahogy pályájuk engedi – eleget tesz a kérésnek.

Az első hazaküldött – és a NASA által nyilvánosságra hozott – felvételeket Ebb készítette még január 19-én és a Hold sötét oldalát mutatja be.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.