Tudomány

A sötét oldalon jártak a NASA ikrei

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 02. 12:00

Bár a GRAIL-műholdakat a Hold gravitációs terének vizsgálatára küldték fel, mi elsősorban a gyönyörű felvételeknek örülhetünk.

Korábban a témában:

Amíg az emberiség nagy része megpróbált kijózanodni a szilveszteri mulatság után, addig a szeptemberben útnak indított Ebb és Flow (magyarul Apály és Dagály) sikeresen pályára állt. A két, mosógép méretű műhold arra hivatott, hogy precízen feltérképezze a Hold gravitációs mezejét, ami égi kísérőnk belső felépítésébe és a Naprendszer keletkezésének körülményeibe enged majd betekintést.

A NASA tisztában volt azzal, hogy ez némileg elvont és megfoghatatlan, ezért mindkét műholdat ellátta kamerával is és létrehozta a MoonKAM programot, amellyel a gimnazistákat célozzák meg. Sajnos a program (egyelőre) nem nyilvános, azonban a regisztrált osztályok – elméletileg itthonról is lehet jelentkezni – folyamatos, képes frissítéseket kapnak a műholdak tevékenységéről.

A legjobb szolgáltatásnak mégis az tűnik, mellyel az osztályok meghatározott helyekről igényelhetnek fényképeket, a műholdak pedig – ahogy pályájuk engedi – eleget tesz a kérésnek.

Az első hazaküldött – és a NASA által nyilvánosságra hozott – felvételeket Ebb készítette még január 19-én és a Hold sötét oldalát mutatja be.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.