Tudomány

A sötét oldalon jártak a NASA ikrei

Bár a GRAIL-műholdakat a Hold gravitációs terének vizsgálatára küldték fel, mi elsősorban a gyönyörű felvételeknek örülhetünk.

Amíg az emberiség nagy része megpróbált kijózanodni a szilveszteri mulatság után, addig a szeptemberben útnak indított Ebb és Flow (magyarul Apály és Dagály) sikeresen pályára állt. A két, mosógép méretű műhold arra hivatott, hogy precízen feltérképezze a Hold gravitációs mezejét, ami égi kísérőnk belső felépítésébe és a Naprendszer keletkezésének körülményeibe enged majd betekintést.

A NASA tisztában volt azzal, hogy ez némileg elvont és megfoghatatlan, ezért mindkét műholdat ellátta kamerával is és létrehozta a MoonKAM programot, amellyel a gimnazistákat célozzák meg. Sajnos a program (egyelőre) nem nyilvános, azonban a regisztrált osztályok – elméletileg itthonról is lehet jelentkezni – folyamatos, képes frissítéseket kapnak a műholdak tevékenységéről.

A legjobb szolgáltatásnak mégis az tűnik, mellyel az osztályok meghatározott helyekről igényelhetnek fényképeket, a műholdak pedig – ahogy pályájuk engedi – eleget tesz a kérésnek.

Az első hazaküldött – és a NASA által nyilvánosságra hozott – felvételeket Ebb készítette még január 19-én és a Hold sötét oldalát mutatja be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik