Tudomány

Helyükre kerültek a GRAIL-műholdak

Vasárnap éjszaka az űrszondapáros második tagja is Hold körüli pályára állt.

A GRAIL-A szombat éjszaka a Holdhoz érkezve begyújtotta fő hajtóművét, hogy lelassuljon arra a sebességre, amely a pályára álláshoz volt szükséges. A szonda jelzései alapján a manőver az előre eltervezett szerint történt. Társa, a GRAIL-B vasárnap éjszaka végezte el ugyanezt a műveletet.

A 496 millió dolláros összköltségű küldetés keretében az űrszondákat szeptember 10-én indították a floridai Cape Canaveral légibázisról.

A következő három hónap során az űrszondák 56 kilométerre a Hold felszíne fölött, poláris pályán keringenek, mintegy “kergetőzve” egymással. Az átlagos távolság 200 kilométer lesz az ikerszondák között, ám ez változik a regionális gravitációs eltérések függvényében, amelyek hol lelassítják, hol felgyorsítják a műholdakat. Ezeket a parányi eltéréseket az űrszondák fedélzetén működő speciális rádióadók segítségével rögzítik, feltérképezve az égitest tömegeloszlását.

Az ily módon nyert adatok segítségével részletesen meghatározhatják a Hold gravitációs mezejét. Ezek az információk sok mindent elárulnak a Hold belső szerkezetéről, és arról, hogyan alakult ki, miként fejlődött égi kísérőnk, és miért “rücskösebb” az égitest hátoldala, mint a Föld felé forduló arca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik