Tudomány

Lisa lesz a Galileo program magyar műholdjának neve

Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség Galileo műholdprogramja keretében felbocsátandó 27 műhold egyike a Lisa nevet kapta.


(Fotó: MTI)

A névadó Kraaijvanger Lisa Viktória, a Fillér utcai általános iskola tizenegy éves tanulója, aki az első helyezést nyerte el az Európai Bizottság által kilenc és tizenegy év közötti gyerekek számára tavaly meghirdetett Galileo magyar rajzpályázatán. Az Európai Unió Házában kedden tartott eredményhirdetésen kiderült, hogy Magyarországról 781 pályamunka érkezett be.

A Galileo program Európa saját műholdas navigációs rendszere, amelynek keretében legalább 27 műholdat lőnek fel a világűrbe, elnevezésükhöz mind a 27 EU-tagállamból kiválasztanak egy-egy rajzot, amelynek alkotója abban a megtiszteltetésben részesül, hogy névadóként vehet részt a programban.

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan a rajzokkal kapcsolatosan elmondta, hogy a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt. “Mind a 781 pályamunka méltán mutatja azt, hogy a magyar ifjúság nagyon érdeklődik az űrkutatás iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik