Tudomány

Útra kész az első magyar műhold

Február 9-én indul az egyenlítő környékén található európai űrközpontból a Masat-1 - a startot élőben közvetíti az Európai Űrügynökség.


(Fotó: cubesat.bme.hu)

Mint arról korábban beszámoltunk, a Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két villamoskari tanszéke – az elektronikus eszközök és a szélessávú hírközlés és villamosságtan tanszék -, valamint a BME űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született. A kisméretű, úgynevezett pikoszatellit neve a magyar és a satellite szavakból származik.

A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres, kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet.

Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és a környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.


A felbocsátás helyszíne Francia Guyana, a kouroui űrközpont, ahol a magyar műhold több hasonló szatellittel együtt az Európai Űrügynökség Vega-hordozórakétájának első küldetésében vesz részt.

Az indításra a tervek szerint magyar idő szerint 11 és 13 óra között kerül sor. Az indítás és a hasznos teher pályára állítása között – ha minden jól megy – 70 perc telik el. A sikeres pályára állás után körülbelül 5 órával a Masat-1 Magyarország fölé ér, ezt követően a pikoműhold aktuális pozíciója folyamatosan követhető lesz a cubesat.bme.hu honlapon.

Ajánlott videó

Irtózatosan nagy a takarmányhiány az Alföldön, márpedig ha nincs mit adni az állatoknak, nem lesz se tej, se hús. Kisújszálláson már csak egy kisüzemi marhatartással foglalkozó gazda maradt; a család kétségbe van esve, sorra vágják le a tejelő állatokat. Ha nem kapnak segítséget, évtizedek munkája megy veszendőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.