Tudomány

Szinte biztosra vehető a földön kívüli élet

A Tejútrendszerben található több százmilliárd csillag mindegyikének átlagosan 1,6 saját bolygója van.

A csillagászok hatéves megfigyelés során jutottak az eredményre. A szakértők számításai szerint a Tejútrendszer mintegy tízmilliárd csillaga rendelkezik bolygóval az úgynevezett lakható zónában, ahol folyékony állapotú víz lehet. Persze azt, hogy valóban van-e ott élet, egyelőre nem tudni.

A tudósok különleges módszerrel kutattak exobolygók után a Naprendszeren kívül: ha egy csillag a Földről nézve pontosan egy másik csillag előtt halad el, nehézségi ereje úgy hat, mint egy kisebb gyűjtőlencse, ami a távolabbi csillagot fényesebbnek láttatja. Ha a közelebbi csillagnak még egy bolygója van, annak a nehézségi ereje kis “horpadást” hoz létre a távolabbi csillag fényvonalán. Mivel ezekben az esetekben mindkét csillagnak pontosan egy vonalon kell elhelyezkednie a Földdel, az ilyen mikrogravitációs hatások nagyon ritkán figyelhetők meg.

A csillagászok százmillió csillagot vettek górcső alá. Amennyiben a jellegzetes fényingadozás jeleit fedezték fel, részletesen is megvizsgálták a kérdéses csillagot. Uffe Grae Jorgensen, a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete munkatársának elmondása szerint a hat év alatt, 2002 és 2007 között összesen ötszáz csillagot vizsgáltak meg nagy felbontásban. “Tíz ilyen csillagnál figyelhettük meg egy planéta gravitációs hatását.

A megvizsgált csillagok és a talált bolygók számából számították ki, átlagosan hány bolygójuk van a csillagoknak a Tejútrendszerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik