Tudomány

A nikotin jót tesz az aggyal

Mielőtt a dohányosok örömükben rá is gyújtanának, érdemes tisztázni, hogy a fenti állítás nem feltétel nélkül állja meg a helyét.

A Vanderbilt Egyetem munkatársai által 74 nem dohányzó, átlagosan 76 éves személy bevonásával készített tanulmány eredményei szerint az időseknél a nikotin jelentősen növeli az emlékezőképességet.

A csoport fele fél éven keresztül napi 15 milligramm nikotinhoz jutott tapaszokon keresztül, míg a másik fele placebót kapott – a kísérlet alanyai természetesen nem tudták, hogy melyik csoportba kerültek. Fél év elteltével az előbbiek majdnem kétszer jobban teljesítettek a memóriával kapcsolatos vizsgálatokon.

A kutatók azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy – bár a tapasz valóban sokkal jobb beviteli módja a nikotinnak, mint a cigaretta – senki ne kezdjen “nikotinkúrába”, mivel az adagolás kulcsfontosságú. Egy kevés nikotin segíti az agy teljesítményét, túl sok azonban már ront rajta – az ideális mennyiség pedig az adott személytől függ.

Ráadásul a nikotin pozitív hatásai mellett nem szabad elfeledkeznünk a számos negatívumról sem. Például gyorsítja a rák lefolyását, károsítja a génjeinket és a bőrünket is, ráadásul egyes esetekben még a mellbimbók is leesnek tőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik