Tudomány

Az erős dohányosok génjei mutálódnak

A tüdőtumorban szenvedő erős dohányosok akár ötvenezer génmutációt is hordozhatnak.

A kaliforniai Genentech kutatói egy tizenöt éve átlagosan napi 25 cigarettát elszívó 51 éves férfi tüdődaganatában lévő genetikai változásokat hasonlították össze a beteg egészséges tüdőszövetével. A vizsgálat eredményeként összesen ötvenezer génmutációt számoltak össze.

“Ötvenezer génmutáció irtózatosan nagy szám, korábban senki sem számolt be ennyiről. Ez nyilvánvalóan a dohányzással függ össze, ami igen nyugtalanító ” – hangsúlyozta Zemin Zhang, a Genentech kutatója. A kutatók számításai szerint három elszívott cigarettára durván egy génmutáció jutott a férfinál.

“A kép természetesen jóval bonyolultabb” – jegyezte meg a tudós. Mint kifejtette, a szervezet DNS-javító mechanizmusai védenek a nikotin okozta ártalmaktól, ám idővel ezek kevésbé hatékonnyá válnak.

A kutatás során génszekvenálási eljárást alkalmaztak, amely a gének összességének, a genomnak a vizsgálatát teszi lehetővé. A vizsgálat kimutatta, hogy a genomnak azokon a részein, amelyek a fehérjetermelést irányították, kevesebb volt a mutáció. Ez arra utal, hogy ezek a részek védettebbek.

Mint Zemin Zhang megjegyezte, vizsgálataik ugyan csupán egyetlen betegre korlátozódtak, és további kutatások szükségesek, ám ez az egy eset is szélesebb betekintést enged a betegség folyamatába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik