Tudomány

Üstökös lehetett a betlehemi csillag

A vatikáni csillagvizsgáló vezetője, Jose Gabriel Funes szerint az evangéliumban is megemlített betlehemi csillag valódi csillagászati jelenségre vezethető vissza.

A katolikus egyház a három királyt január 6-án, vízkereszt napján ünnepli. Ez a karácsonyi ünnepek zárónapja és egyben a farsangi időszak kezdete a nyugati kereszténységben. Ennek alkalmából hívta interjúra a Vatikán Rádió Funest, hogy a hit és a tudomány kapcsolatáról, a bibliai történetek tudományos alapjáról beszéljenek.

Funes válaszában kifejtette, hogy az érintett időszakból nem maradt fenn feljegyzés ilyen eseményről, ami még messze nem jelenti azt, hogy nem is történt meg. Az argentin jezsuita és csillagász szerint az ókorban híres személyek születését gyakran hozták kapcsolatba különleges csillagászati jelenségekkel.

Előfordulhat, hogy a betlehemi csillag esetében üstökösről, egy felrobbanó csillagról vagy a Jupiter és a Szaturnusz együttállásáról volt szó.Ez utóbbi esetben egyébként Krisztus i.e. 7. november 17-én születhetett.

Bárhogy is legyen, mi ma is boldog karácsonyt kívánunk, hiszen az ortodox egyház (pontosabban a julián naptár) szerint ma ünnepeljük Jézus világrajövetelét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik