Tudomány

Egy üstökös lesz a karácsony előhírnöke

December 23-án, pénteken este maximális fényességében tündököl a Garradd-üstökös.

Fotó: CAST

A Garradd-üstökös, más néven C/2009 P1 látszólag igen lassan halad az égbolton észak felé a Herkules csillagképben. Eddig nem nagy esélyünk volt meglátni, de jó megfigyelőknek, illetve azoknak, akik kisebb távcsővel kémlelik az eget, érdekes lehet a kométa december 23-i napközelsége, amikor az égitest fényessége eléri a 7,5 magnitúdót.

Ugyan az üstökös idén ekkor lesz a legjobban látható, megtekintéséhez mégis ajánljuk a távcsöves megfigyelést, mert szabad szemmel még látható halványabb csillagok nagyjából 6 magnitúdó fényerejűek. Ahhoz, hogy az üstököskeresésben sikerrel járjunk, követéséhez mindenképpen érdemes vadásztávcsövet elővennünk.

Érdemes tudnunk, hogy a Garradd-üstököst 2009-ben fedezte fel Gordon J. Garradd ausztrál csillagász. Az előrejelzések szerint jövőre február-március hónapban szabad szemmel is megpillanthatjuk, 2013-ra viszont jelentősen csökkenni fog a láthatósága.

Az égbolton a Herkules csillagképben keressük, amíg a Herkules csillagkép látszik az esti égbolton – 17-19 óra tájékában -, addig a Garraddot is észlelhetjük.

A Garradd-üstökös amatőr megfigyelésére egy Facebook-eseményt is létrehoztak, ahova érdemes csatlakozni az érdeklődőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik