Tudomány

Túlélte egy üstökös a Nap koronáját

Az újonnan felfedezett Lovejoy üstökösnek december 15-én kellett volna belezuhannia a Napba, de a kométa "legyőzte" a csillag erejét.

Fotó: NASA/SDO

A Lovejoy hivatalosan a C/2011 W3 jelű üstökös december 16-án magyar idő szerint hajnali egy óra körül 140 ezer km-re közelítette meg a Napot. A kométa a Nap koronájába érkezett, ahol körülbelül 1,1 millió °C fok uralkodhat.

A szakértők többsége a jeges vándor teljes megsemmisülését várta, de mint ahogy az a NASA Solar Dynamics Observatory szondája az SDO által készített felvételről kiderül az üstökös nemsokára előbukkant a Napból, és továbbfolytatja útját, mintha “mi sem történt volna”. A csillagászok meglepődve és örömmel fogadták az üstökös megmenekülését.

A Lovejoy mintegy 200 méter széles, a kómás jeges objektumok azon csoportjába tartozik, amelyeknek a pályája nagyon közel fut a Naphoz. A csillagászok úgy gondolják, a Kreutz napsúroló üstökösökhöz tartozik, amelyek egy hatalmas, szétszakadt üstökös törmelékei.

Az ilyen üstökösök rendszeresen lesznek központi csillagunk áldozatai, ritkán akadnak olyan hitetetlen túlélők, mint a Lovejoy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik