Tudomány

Túlélte egy üstökös a Nap koronáját

24.hu
24.hu

2011. 12. 16. 10:16

Az újonnan felfedezett Lovejoy üstökösnek december 15-én kellett volna belezuhannia a Napba, de a kométa "legyőzte" a csillag erejét.

Korábban a témában:

Lovejoy üstökös (lovejoy)Fotó: NASA/SDO

A Lovejoy hivatalosan a C/2011 W3 jelű üstökös december 16-án magyar idő szerint hajnali egy óra körül 140 ezer km-re közelítette meg a Napot. A kométa a Nap koronájába érkezett, ahol körülbelül 1,1 millió °C fok uralkodhat.

A szakértők többsége a jeges vándor teljes megsemmisülését várta, de mint ahogy az a NASA Solar Dynamics Observatory szondája az SDO által készített felvételről kiderül az üstökös nemsokára előbukkant a Napból, és továbbfolytatja útját, mintha “mi sem történt volna”. A csillagászok meglepődve és örömmel fogadták az üstökös megmenekülését.

A Lovejoy mintegy 200 méter széles, a kómás jeges objektumok azon csoportjába tartozik, amelyeknek a pályája nagyon közel fut a Naphoz. A csillagászok úgy gondolják, a Kreutz napsúroló üstökösökhöz tartozik, amelyek egy hatalmas, szétszakadt üstökös törmelékei.

Az ilyen üstökösök rendszeresen lesznek központi csillagunk áldozatai, ritkán akadnak olyan hitetetlen túlélők, mint a Lovejoy.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.