A 13 éven át folytatott követéses vizsgálat során a páciensek vérplazmájában számos anyag szintjét mérték, így a glükóz, az inzulin, az albumin, a C-reaktív fehérje és az adiponektin koncentrációját. Valamennyi mért anyag közül csak az utóbbinál találtak összefüggést a vegyület vérszintje és a demencia kialakulásának kockázata között. A kapcsolat csak a nőknél volt egyértelmű, a férfiaknál nem.
Azt már korábban is megállapították, hogy a túlsúlyosok nagyobb eséllyel lehetnek demenciások, a Tufts Egyetem munkatársainak tanulmánya az anyagcsere, a hormonok és az agyi degeneráció közötti összetett kapcsolatra utal, és megerősíti, hogy a cukorbetegség és a demencia között is összefüggés lehet.
Az adiponektin hormon egyébként abban segít, hogy a test hasznosíthassa az inzulint az energiaforrásoknak (például a glükóznak) a sejtekhez, köztük az agysejtekhez való eljuttatására.
A zsigeri zsírsejtek által termelt hormonról úgy tudják a kutatók, hogy csökkenti a diabétesz és a szívbetegségek kockázatát, ezért is volt meglepő, hogy a mostani tanulmány eredménye szerint magas vérszintje a nőknél növelte a demencia kialakulásának kockázatát.