Tech

Közösségi oldal demenciában szenvedőknek

Az időskori elbutulástól szenvedők számára is könnyen kezelhető közösségi oldal, egyfajta "Facebook Light" kifejlesztésén dolgoznak norvég szakemberek.

A kutatási eredmények és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a társadalmi kapcsolatok fenntartása segít a demenciával küzdő idősek számára a jól működő agyi funkciók hosszabb távú megőrzésében. Azonban a felhasználói felületek sokak számára túlságosan bonyolultak, a norvégok éppen ezért tartják fontosnak olyan internet-alapú kommunikációs alkalmazások kifejlesztését, amely elég egyszerű ahhoz, hogy bárki elboldoguljon vele.

A kutatók szerint a közösségi média fontos szerepet játszhat a társadalomban egyre nagyobb számban élő idősek életminőségének javításában, valamint a terapeuták és a gondozók tehermentesítésében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külvilággal való kapcsolattartás jótékony hatással van a memóriavesztéssel, nyelvi és mentális problémákkal együtt járó demenciával küzdő idősekre.

A vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy az idősek egyszerű, de állandó kapcsolattartása a rokonokkal és az otthonok dolgozóival javította mindenki biztonságérzetét. Emellett pedig csökkentette azt az időt, amelyet a gondozóknak az aggódó hozzátartozók felkeresésével kell tölteniük.

A pozitív tapasztalatok hatására a szakemberek tovább fejlesztik a rendszert a páciensek fokozottabb és hatékonyabb kommunikációjának elérése érdekében. A rendszer prototípusát jelenleg a dél-norvégiai Drammen városában tesztelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik