Tudomány

Elhunyt az orosz űrtechnika “pátriárkája”

24.hu
24.hu

2011. 12. 15. 07:36

Kilencvenkilenc éves korában szerdán elhunyt Borisz Csertok, az orosz űrtechnika "pátriárkájának" nevezett híres akadémikus, rakétakonstruktőr.

Az idős tudós, aki az orosz űrkutatás atyja, Szergej Koroljov munkatársa volt, műszaki-tudományos munkássága során a rakéták és különböző űreszközök irányítóberendezéseinek kifejlesztésével és gyártásával foglalkozott.

Két és fél hónap múlva lett volna száz éves. 1912. március 1-n született a lengyelországi Lódzban.

Családja az első világháború kezdetén költözött át Moszkvába. Már az iskolában érdekelte a rádió-és az elektrotechnika. Több találmánya volt egyszerű hegesztő munkásként. A harmincas évektől repülőgépüzemekben és Bolhovityinov kísérleti tervező irodájában végezte munkáját, ahonnan számos kiemelkedő repülő-és rakétakonstruktőr került ki.

Még nem volt felsőfokú diplomája 1936-ban, amikor a sarki expedíciós repülőgépek elektromos berendezéseit gyártó üzem vezető mérnökévé nevezték ki.

A második világháború idején az első rakétaromboló, a BI-1-es létrehozatalában is részt vett. Eljutott Berlinig, ahol a Reichstag falára feljegyezte nevét. Visszaemlékezve elmondta, ez volt élete legboldogabb pillanata. A háborút követően 1945-től 1947-ig Németországban tanulmányozta a rakétagyártási eljárást.

1946-ban a szovjet hadsereg által elfoglalt zónában létrehozták a Rabe orosz-német rakéta intézetet, amelyben a ballisztikus rakéták fejlesztésén dolgozott. A Rabe alapjain később létrejött a Nordhausen intézet, amelynek Szergej Koroljov lett a főmérnöke, és akinek Borisz Csertok az egyik legközelebbi munkatársa volt.

Az első orosz ballisztikus rakéták kifejlesztésében nagy része volt.

1950-től valamennyi Koroljov-rakéta – a Voszhod és a Vosztok -, valamint a műholdak és az automata bolygóközi űrállomások irányítóberendezéseit is ő alkotta meg. A Szaljut és a Mir orbitális űrállomások létrehozását ő kezdeményezte. Részt vett az Energia rakéta és a rövidéletű Burán űrrepülőgép kifejlesztésében.

1974-től az úgynevezett Energia kutató-fejlesztő intézet és üzem egyik vezető konstruktőre volt, amelyben haláláig tanácsadóként dolgozott.

Iskolát teremtett, amely a mai napig meghatározza a tudományos kutatás-fejlesztés irányait és az orosz űrrepülés színvonalát. Tanított és tudományos értekezésekkel gazdagította korát.

Tisztelői legendás emlékezőtehetségét, finom humorát emelik ki. Borisz Csertok hódolt a hegymászásnak, a vízi turizmusnak. Minden nap dolgozott, mert úgy tartotta, hogy a munka a test, az elme és a lélek legjobb edzője.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.