Tudomány

Fogyatkozva kel a Hold szombaton

December 10-én ismét teljes holdfogyatkozás lesz, de az égi jelenség kezdete sajnos hazánkból még nem fog látszódni.

Fotó: Wikimedia Commons

Az év utolsó fogyatkozása – egyben az év második holdfogyatkozása – egy teljes holdfogyatkozás lesz december 10-én. Délután kezdődik és este fejeződik be.

A Holdon átvonuló Föld-árnyékot teljes egészében Ázsia, Ausztrália, a Csendes-óceán, valamint Alaszka lakói követhetik nyomon.

A jelenség Magyarországról csak részben lesz megfigyelhető, mivel holdkeltekor már a Hold teljes mértékben az umbrában – a teljes árnyékban – fog tartózkodni. A legrosszabbul hazánkban a Dunántúl délnyugati végében lakók járnak, akik már csak az árnyékból kilépő “holddarabka keltében” gyönyörködhetnek.

A Magyar Csillagászati Egyesület Égi Kalendáriumában pontosan követhető a fogyatkozás menete: A holdfogyatkozás hazai idő szerint 12:33-kor kezdődik, és több mint egy óra alatt nyeli el a félárnyék a holdkorongot. Az árnyék – az umbra – 13:45-kor jelenik meg égi kísérőnkön. 15:06 perckor következik be a totalitás. Ötven perc elteltével 15:57 perckor bukkan ki a holdkorong az árnyékból, és 17:17 perckor hagyja el azt. A félárnyék viszont csak 18:30 perckor vonul el a Holdról.

Az égi jelenség különösen hosszúra nyúlik, a totalitás 51 perc 8 másodpercig tart. Az árnyék pedig 3 óra 32 percet időz a holdkorongon. A lassúság oka, hogy a Hold négy nap múlva kerül földtávolba, és emiatt úgy tűnik, mintha sokkal lomhábban “járna” az égen.

Budapestről nézve a Hold 15:50 perckor fog kelni észak-keleti irányból, és pár perc múlva már véget is ér a teljes fogyatkozás fázisa, és a Hold elkezd kibukkanni a Föld árnyékából, és a részleges fogyatkozás 17:18 perckor fejeződik be. A jelenség ugyan 18:30-ig tart, jelentős fénycsökkenést ez a fázis már nem fog okozni.

Így láthatjuk a megfogyatkozottt Holdat Magyarországról 16:45 perckor:

Fotó: MCSE

UTOLJÁRA NYÁRON ÉLHETTÜK ÁT

Utoljára a június 15-i holdfogyatkozást lehetett teljességében megfigyelni Magyarország területéről. Tavaly a téli napforduló hajnalán vörösödött el a Hold.

A holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Föld a Nap és a Hold között tartózkodik, ilyenkor a Föld árnyéka a Holdra vetül.

A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozás mindenhonnan látszódik ahonnan a Hold árnyékba került része is megfigyelhető. Mivel a holdfénynek nincs szemkárosító hatása, így speciális szemüveg nélkül, szabad szemmel nyomon követhető.

Budapesten a Polaris Csillagvizsgálóban 14 órától várják holdfogyatkozás nézésre az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik