Tudomány

Vasari alatt keresték Leonardót

A két művész pár évtized eltéréssel festett freskót ugyanarra a falraa firenzei Palazzo Vecchióban. Mikrokamerákkal kutatták Leonardo művét.

Rendkívüli keresés zajlott a firenzei Palazzo Vecchio palotájának legszebb reneszánsz termében, ahol Giorgio Vasari falfestménye alatt Leonardo da Vinci elveszett freskójának nyomait kutatták. Hét ponton hatolt be távvezérelt mikrokamera a Sala dei Cinquecento teremben a Vasari festette fal repedései közé.

November 29. és december 4. között minden éjszaka művészettörténészek, restaurátorok és műszaki szakértők pásztázták Giorgio Vasari 1567-ben készült alkotását. A több méter széles festmény csatajelenetet ábrázol a firenzeieknek a pisaiak felett aratott győzelmével. Vasari feljegyzései alapján Maurizio Seracini művészettörténész azt feltételezi, hogy a festmény alatt Leonardo 1503-as remekműve található. Vasari előtt Leonardo az Anghiari csatát ugyanerre a falra festette fel.A képről csak Leonardo vázlatrajzai maradtak fenn, a freskó ismeretlen okok miatt nem készült el vagy tönkrement. A falon ma az a festmény látható, melyet Vasari Leonardóéra festett rá.

Seracini feltételezése szerint azonban Vasari nem tüntette el teljesen Leonardo freskóját. Saját festménye mögött rejtette volna el úgy, hogy az eredeti Leonardót vékony fallal takarta el. Erre a tézisre kerestek bizonyítékot a mikrokamerák. Az eredmények közzététele előtt Seracini és munkatársai annyit árultak el a sajtónak, hogy Vasari festménye mögött egy-két centiméteres űr húzódik.

A Vasari kép mögötti falrétegben természetes anyagot, valószínűleg tojásmaradványt is találtak, amelyet festékkeveréshez használtak. A precedens nélküli műkincskeresésben részt vett Matteo Renzi, Firenze polgármestere is azzal a reménnyel, hogy Vasari mögül előkerül Leonardo is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik