Kultúra

Először láthatja a nagyközönség Leonardo állítólagos önarcképét

November 17-től a Savoia királyi család egykori torinói vadászkastélyában kiállítják Leonardo da Vinci egyetlen önarcképét, amelyet mindenki jól ismer, de eredetiben még nem láthatott a nagyközönség.

A 33×21 centiméteres rajzot egy gyűjtőtől vásárolták meg 1840-ben a Savoiák, azóta a torinói királyi könyvtár páncéltermében őrzik. Bár alkotójának kiléte egyértelmű volt, hosszú ideig azt hitték, hogy a kép egy filozófust vagy az apostolok valamelyikét ábrázolja – sőt máig sem sikerült cáfolhatatlanul bizonyítani, hogy önmagáról készítette a reneszánsz mester. A kiállítást gondozó da Vinci-kutató, Carlo Pedretti szerint mostanra mindenesetre elég valószínűvé vált, hogy így van, ugyanis a más ismert Leonardo-portrékkal való összehasonlítás erre enged következtetni, és a rajz aljára kézzel írt, csak modern eszközökkel olvasható feljegyzés is erre utal.

A szakértő szerint 1515-ben, négy évvel a művész halála előtt készült arckép a Leonardo, a zseni, a mítosz című tárlat részeként lesz megtekinthető. A Dante Ferretti Oscar-díjas díszlettervező rendezésében mevalósuló kiállítás a portré bemutatása mellett Leonardo és művei hatását kíséri végig a modern korig. A reneszánsz zsenit többek között Andy Warhol, Basquiat és Keith Haring is utánozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik