Tudomány

Földönkívüli városok fényeit keresik az űrben

24.hu
24.hu

2011. 11. 04. 11:03

Már egy Tokió méretű metropolisz éjszakai kivilágítását megláthatnánk, ha az egy Naprendszer-széli bolygón ragyogna.

Korábban a témában:

Egy új tanulmányt jelentettek meg arról, hogyan lenne érdemes a földön kívüli civilizációkra vadászni. Avi Loeb a Harvart-Smithsonian Központ és Edwin Turner a Princetoni Egyetem kutatója úgy gondolja: nem a rádió-, hanem fényjelek leplezhetik le elsősorban egy földön kívüli civilizáció létezését.

Alapfeltevésük szerint, ha a földönkívüliek Föld-szerű technológiákat használnának, akkor értelmes lényekként, amikor bolygójukat nem világítja meg csillaguk, mesterséges fényeket kapcsolnak be, ahogy ezt a Földön mi emberek is tesszük. Loeb és Turner leírja, az ilyen mesterséges fények kiszűrhetők lennének a csillagászati felvételeken.

A mai legfejlettebb űrteleszkóp már a naprendszerbeli a Kuiper-öv környéki objektumokon észrevehetné az ilyen világítás jeleit. Nem túl valószínű, hogy földönkívüliek élnének naprendszerünk szélén, mégis arra jó ez a terület, hogy teszteljék a módszer eredményességét.

Persze a csillagászok célja egy olyan technológia kifejlesztése ugyanis, amellyel idegen naprendszerekbe látnának el. Jelenleg azonban az exobolygókat – a naprendszerünkön kívüli bolygókat – nagyon nehéz hagyományos optikai eljárásokkal lefényképezni, még a világ legnagyobb űrtávcsövének a Hubble-nek is.

Két exobolygófotó ismert eddig, ezeken is vitatkoznak a csillagászok, hogy valóban bolygókat ábrázolnak-e.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.