Tudomány

Földönkívüli városok fényeit keresik az űrben

Már egy Tokió méretű metropolisz éjszakai kivilágítását megláthatnánk, ha az egy Naprendszer-széli bolygón ragyogna.

Egy új tanulmányt jelentettek meg arról, hogyan lenne érdemes a földön kívüli civilizációkra vadászni. Avi Loeb a Harvart-Smithsonian Központ és Edwin Turner a Princetoni Egyetem kutatója úgy gondolja: nem a rádió-, hanem fényjelek leplezhetik le elsősorban egy földön kívüli civilizáció létezését.

Alapfeltevésük szerint, ha a földönkívüliek Föld-szerű technológiákat használnának, akkor értelmes lényekként, amikor bolygójukat nem világítja meg csillaguk, mesterséges fényeket kapcsolnak be, ahogy ezt a Földön mi emberek is tesszük. Loeb és Turner leírja, az ilyen mesterséges fények kiszűrhetők lennének a csillagászati felvételeken.

A mai legfejlettebb űrteleszkóp már a naprendszerbeli a Kuiper-öv környéki objektumokon észrevehetné az ilyen világítás jeleit. Nem túl valószínű, hogy földönkívüliek élnének naprendszerünk szélén, mégis arra jó ez a terület, hogy teszteljék a módszer eredményességét.

Persze a csillagászok célja egy olyan technológia kifejlesztése ugyanis, amellyel idegen naprendszerekbe látnának el. Jelenleg azonban az exobolygókat – a naprendszerünkön kívüli bolygókat – nagyon nehéz hagyományos optikai eljárásokkal lefényképezni, még a világ legnagyobb űrtávcsövének a Hubble-nek is.

Két exobolygófotó ismert eddig, ezeken is vitatkoznak a csillagászok, hogy valóban bolygókat ábrázolnak-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik