Tudomány

Vadászat indult az exobolygófotók után

A Hubble adatainak újraelemzése közben 2009-ben két újabb "lefényképezett" exobolygóra leltek csillagászok.

A lassan nyugdíjas korba lépő Hubble űrteleszkóp a több mint tíz évvel ezelőtt készített képein is tartogat meglepetéseket.

Csillagászok a HR 8799-es fiatal – 60 millió éves – a Pegazus csillagképben található nagy tömegű csillag körüli bolygórendszerben két látható exobolygót fedeztek fel majdnem tíz évvel az eredeti felvételek elkészülte után.

A HR 8799-es naprendszerre akkor figyelt fel a tudomány, amikor a Fomalhaut b bolygót ábrázoló elsőnek tartott exobolygófényképpel együtt, a HR 8799 csillag körül keringő b bolygót is sikerült közvetlen képalkotással, adaptív optikával rögzíteni, miközben a rendszer többi tagját is leírták.

2009-ben szintén a Hubble 1998-ból származó vizuális adatainak újraelemzésekor montreali csillagászoknak a rendszerben az addig meghatározott, de nem látott két nagyjából Jupiter nagyságú gázbolygót a HR 8799 c és d-t is sikerült észrevenniük.

A bekarikázottak közül balra a c bolygó, jobbra a d bolygó, lent a b bolygó: (forrás: NASA)

A b bolygóról készült képről utólag bizonyosodott be, hogy a legkorábbi exobolygó fotó lehet, mivel a 2009-es számítógépes újrafeldolgozásakor is sikerült kimutatni jelenlétét. Tehát ez a kép tekinthető a legrégebbi, exobolygót ábrázoló képnek. (Eddig a Fomalhaut b feltételezett planétáról tartották, hogy a legelső és egyetlen exobolygó lehet, amelyet lefotóztak, de a legújabb kutatások kétségbe vonják bolygó létét.)

A jövőben a csillagászok lehetőséget látnak még több látható exobolygók megtalálásra. Ezért Remi Soummer – a HR 8799-es rendszer új bolygóit felfedező – csillagász és csapata ismét az archívumokba veti magát.

Az Arizonai Egyetem úgynevezett NICMOS projektjének alapján válogatják ki azt a négyszáz csillagot, mely körül előfordulhatnak látható bolygók.

Ezután csillagok képeit visszakeresve a Hubble teleszkóp adatai között kutatnak az esetleges eddig észre nem vett, de már lefényképezett exobolygók után. Állításuk szerint van arra remény, hogy az űrtávcső adatainak újraelemzésével több tucat ismeretlen világról találjanak felvételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik