Tudomány

Gyakoriak a vizes bolygók az Univerzumban

24.hu
24.hu

2011. 10. 21. 10:52

Egy újabb érv, miért találhatnak a csillagászok a jövőben nagyobb eséllyel Földhöz hasonló exobolygókat.

Korábban a témában:

A Herschel Obszervatórium mérései alapján csillagászok először észlelték hideg vízgőzt tartalmazó poros korongot egy közeli – 175 fényévre található – fiatal – nagyjából tíz millió éves – csillag körül.

A fejlődő TW Hydrae csillag körüli bolygórendszerben később, maikor stabilizálódik a naprendszer, több óceánok borította bolygó “fejlődhet ki”.

“A hideg pára azt jelzi, hogy annyi víz található a TW Hydrae naprendszerben, hogy akár ezer földi óceánt is meg lehetve velük tölteni”, állítja Michael Hogerheijde a holland Leideni Obszervatórium csillagásza.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány messzebb menő következtetéseket is levon a felfedezés alapján. Az eredmények azt sugallják, a Föld-szerű vizes bolygók gyakoribbak lehetnek a Világegyetemben, mint ahogy azt eddig feltételezték.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.