Tudomány

Három új bolygót fedeztek fel

Mindegyik új planéta egy vörös óriás csillag körül kering.

A három csillag – HD 240237, a BD+48738 és a HD 96127 – mindegyike több tucat fényévre van Naprendszerünktől.

“Mindhárom csillag folyamatosan püffed, és hamarosan felfalja az összes bolygót, ha túl közel vannak hozzá”, hangsúlyozta Alex Wolszczan, a Pennsylvaniai Állami Egyetem professzora, aki az első exobolygót felfedezte.

Mint rámutatott, az új kutatás segít megérteni, hogyan fejlődnek a haldokló csillagok bolygórendszerei. A csillag felpuffadásával párhuzamosan megváltozik a bolygók pályája, és a legközelebbi planéták eltűnnek.

A csillagok korábban több bolygóval is rendelkezhettek, ám ezeket már elnyelték. A BD+48738 katalógusjelű csillag közelében egy rejtélyes objektumot is felfedeztek, amely talán egy újabb bolygó.

Érdekes módon, a bolygók egyike sem merészkedik csillagjához 0,6 csillagászati egységnél kisebb távolságra. “Előfordulhat, hogy a 0,6 csillagászati egység az a bűvös határ, amelynél a bolygókra a megsemmisülés vár” – fogalmazott a professzor.

Alex Wolszczan rámutatott, hogy ötmilliárd év múlva a Nap is vörös óriássá válik, s nagy valószínűséggel felfalja a belső bolygókat. Ám az emberiségnek még nem kell aggódnia, hiszen a katasztrófa 1-3 milliárd év múlva fog bekövetkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik