Tudomány

Megtalálták Michelangelo első önarcképét?

24.hu
24.hu

2011. 10. 14. 11:11

Tíz éve próbálnak rájönni egy egyedülálló dombormű titkára. Egy amerikai művészettörténész azt állítja, a márványarcot Michelangelo faragta önmagáról

Korábban a témában:

Jelenleg magángyűjteményben őrzik – és az olasz Vinci városában álló Museo Ideale-ban vizsgálják – azt a rendkívül pontosan faragott és finoman kidolgozott 14 centiméter átmérőjű domborművet – tondót -, mely egy szakállas arcot ábrázol, kissé félre fordulva.

James Beck a Columbia Egyetem művészettörténésze 1999 óta kutatja a portré titkát. Michelangelo Buonarrotiról szóló monográfiájában azt állítja, a dombormű a Sixtus-kápolna freskóit alkotó híres művészt, Michelangelót ábrázolja öreg és szakállas korában.

Olasz művészettörténészek elfogadhatónak tartják Beck hipotézisét, mivel a tondón látható arc hasonlóságokat mutat a reneszánsz mester más ismert portréival.

Giuliano Bugiardini és Jacopino del Conte szerint a portrét akkor készíthette, amikor II. Gyula pápa sírján munkálkodott. A gigantikus sírművet a Szent Péter-bazilika kupolája alá helyezték volna. A síremlék elkészítésével 1505-ben bízták meg a művészt, akinek az akkori világ legnagyobb szobrát kellett volna kifaragnia.

Idő közben a pápa egy másik tervet akart megvalósítani, és végül a Sixtus-kápolnát bízta Michelangelora kárpótlásul 1508-ban. A síremlék munkálatai “rögös útra terelődtek”, a pápa 1513-ban elhunyt. A szobrász azonban így sem nem adta fel a sírszobor kivitelezését. Egészen 1545-ig dolgozott rajta.

A tondo eredetéről egyetlen írásos dokumentum létezik, egy 18. századi irat szerint a márvány önarcképet egy pisai családnak adományozta Michelangelo.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.