Kultúra

Bemutatják az elveszettnek hitt Leonardo-képet

A Salvator Mundi című festményt a londoni Nemzeti Galéria nagyszabású, őszi Leonardo-kiállításán láthatja a közönség.

A Salvator Mundi 1500 körül születhetett, Jézus felsőteste és arca látható rajta, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig országalmát tart.

Bár a kép származásával kapcsolatban kétségek merültek fel, az olajfestményt Leonardo da Vinci alkotásaként katalogizálják.

A kiállítással kapcsolatban Martin Kemp oxfordi művészettörténész-professzor, aki részt vett a kép eredetiségének vizsgálatában, ezt nyilatkozta: “Boldogok vagyunk, hogy a szenzációs felfedezést London mutathatja be először. Amint valaki a terembe lép, azonnal megérinti majd az a hátborzongató kisugárzás, ami a Leonardo-képek sajátja. Senki nem festett így, sem a követői, sem a tanítványai.”

A műalkotás először I. Károly király gyűjteményében tűnt fel 1649-ben. Később, 1763-ban Buckingham grófja elárvereztette. A 20. század elején újabb festékréteggel átfestve, kétes hitelességűként került elő, a jelenlegi tulajdonos tájékoztatása alapján ekkor Fredrick Cook műgyűjtő vásárolta meg, akinek örökösei 1958-ban 45 fontért adták el a jelenlegi birtokos R.W. Chandler konzorciumnak.

Robert Simon, a konzorcium képviselője beszámolt arról is, hogy a kutatások bebizonyították, hogy a kép kivitelezése és stílusa egyezik da Vinci egyéb munkáinak stílusával, valamint a kép húsz ismert, tanítványok és követők által készített másolata, illetve a festék és az ecsetkezelési technika vizsgálata is a kép eredetiségét igazolta.

A kép restaurálását 2010-ben végeztek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik