Tudomány

Eladták Einstein levelét

Közel 14 ezer dollárért kelt el egy kaliforniai árverésen Albert Einsteinnek az a levele, melyet közvetlenül a második világháború előtt írt.

A géppel írt levél, amelyet a Nobel-díjas tudós kézzel írt alá, a keltezés szerint 1939. június 10-én született. A fizikus kifejti, milyen fontos, hogy “megmentsük üldözött zsidó társainkat a végveszélyből, és elvezessük őket egy jobb jövő felé”.

Einstein elismerését is tolmácsolja Hyman Zinn New York-i üzletembernek, aki “remek munkát” végzett a menekültek érdekében.

“Nincs más eszközünk az önvédelemre, mint a szolidaritás, és a tudás, hogy amiért szenvedünk az fontos és szent ügy” – írta Zinn-nek.

A dokumentum értékét előzetesen 5-7 ezer dollárra becsülte a keddi árverést vezető Nate Sanders. Mint közleményében fogalmazott: a levél tartalma jelzi “Einstein elkötelezettségét a zsidó emberek iránt”.

A fizikus Németországban született, de 1933-ban, amikor Adolf Hitler került hatalomra, lemondott német állampolgárságáról, és az Egyesült Államokban telepedett le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik