Tudomány

Hitler már 1919-ben tervezte a holokausztot

Hitler már az első világháború után írt egyik levelében a zsidók eltávolítását tekintette egyik fő céljának.

Adolf Hitler már egyik korai, 1919-es keltezésű levelében saját megvallása szerint “racionális” és “tudományos” alapokon értekezett a “zsidókérdésről” – írta hétfőn a The Jerusalem Post című napilap internetes hírportálja annak kapcsán, hogy e dokumentumot kedden mutatják be egy Los Angeles-i múzeumban.

Hitler a német hadsereg 30 éves veteránjaként az első világháború lezárása után tíz hónappal írta meg kétoldalas levelét, amely a majdani “Führer” első politikai nyilatkozataként felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentumnak számít.

Adolf Hitler az I. világháborúban: (alsó sorban balra az első)

Hitler felettese parancsára írt levelet egyik katonatársa, Adolf Gemlich számára, amelyben kifejtette, hogy “Az ésszerűségen alapuló antiszemitizmusnak a zsidók kiváltságainak módszeres leküzdéséhez és megszüntetéséhez kell vezetnie”.

A német náci párt későbbi vezetője hangsúlyozta, hogy “a végső cél a zsidók megfellebbezhetetlen eltávolítása kell, hogy legyen”.

A szóban forgó levélben Hitler határozottan cáfolta, hogy a zsidógyűlölet érzelmi jelenség lenne. “Az antiszemitizmus politikai mozgalomként nem határozható meg érzelmi impulzusok alapján, hanem a tények felismerésén.”

Utóbbival kapcsolatban leszögezte, hogy “a zsidóság teljes mértékben fajnak, nem pedig vallási szövetségnek tekintendő”.

Marvin Hier, a Wiesenthal Központ alapítója és dékánja a levéllel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az a Mein Kampf című, később írt könyvénél is világosabban tükrözi Hitler megszállott zsidógyűlöletét.

A Gemlich-levelet – amely Hitler későbbi szónoklataival összehasonlítva csaknem professzionális hangnemben íródott – első ízben október 4-én mutatják be a Simon Wiesenthal Központ Los Angeles-i Tolerancia Múzeumában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik